Wat eten in België

Een van de beste manieren om een land te ervaren is door te eten! Of je nu door de charmante straatjes van Brussel slentert of door de romantische grachten van Brugge vaart, in België ben je nooit ver verwijderd van heerlijk eten.

Dit Europese land staat misschien wereldwijd bekend om zijn chocolade en wafels, maar de Belgische keuken heeft nog veel meer te bieden. Van dampende kommen moules frites tot stroperige cuberdon traktaties, hier zijn enkele klassieke Belgische gerechten die je moet proberen.

1. Belgische chocolade

Ben je wel naar België https://znaki.fm/nl/places/belgium/ geweest als je geen overvloedige hoeveelheden chocolade hebt gegeten? België produceert aantoonbaar de beste chocolade ter wereld en met duizenden chocoladewinkels in het hele land kun je het niet laten om een truffel of twee te proberen. 

De geur van rijke, fluweelzachte chocolade die door de straten zweeft, is genoeg om je te laten watertanden en je te verleiden om te proeven.

Bezoek Chocolate Nation – ‘s werelds grootste Belgische chocolademuseum – in Antwerpen om te leren wat Belgische chocolade zo uniek en lekker maakt, kies zelf je favorieten in luxe chocolaterieën of sla repen in om mee naar huis te nemen in de winkelketens (als ze het halen, tenminste!).

2. Frites

Als je je afvraagt hoe een eenvoudige kom frites op de lijst van ‘must-try foods to eat’ kan komen, dan heb je de Belgische frites nog niet geprobeerd. Tweemaal gebakken zodat de binnenkant pluizig is en de buitenkant extra knapperig, hebben de Belgen frieten tot in de puntjes onder de knie. 

Om Belgische friet te eten, moet je ze royaal dippen in romige mayonaise of andalouse – een smakelijke combinatie van mayo, tomatenpuree en paprika.

3. Moules frites

Moules frites is het nationale gerecht van België. Traditioneel bereid door mosselen te stomen in een rijke saus van boter, knoflook, sjalotten, witte wijn en peterselie (en soms een scheutje room).

Er is geen betere manier om de overgebleven saus op te dweilen dan met knapperige frietjes. Om mosselen te eten, gebruik je een vork om de eerste mossel uit de schelp te halen en gebruik je de schelp als tang om de resterende mosselen te eten.

4. Wafels

Belgische wafels, plaatselijk bekend als gaufres, zijn niet echt een dieetvoedsel (tenzij je in België op vakantie bent), maar ze zijn een must voor iedereen die het land bezoekt. Gewikkeld in papier en puur gegeten of overgoten met room, suiker, chocoladesaus of aardbeien (of al het bovenstaande), zijn ze een verrukkelijke decadente traktatie.

Je zult overal in België wafels zien en ruiken, van straatkarretjes en markten tot gespecialiseerde wafelcafés.

5. Cuberdon

Wafels en chocolade mogen dan wel de schijnwerpers stelen, maar deze klassieke Belgische zoetigheden zijn een grote hit bij de lokale bevolking. Een cuberdon is een kegelvormige lekkernij gemaakt van suiker en gelatine. Hij is hard aan de buitenkant en heerlijk stroperig in het midden. Je kunt ze in allerlei smaken krijgen, zoals framboos, zwarte bes en appel.

6. Speculaas

Speculaas is een dun koekje van peperkoek dat meestal met kerst wordt geserveerd, maar ze worden het hele jaar door gebakken en je zult nooit moeite hebben om ze te vinden. Met hun unieke kruidige smaak zijn ze erg lekker en het is moeilijk om het bij één koekje te laten!

7. Pom koek

Pom koek is een traditionele Belgische cake gemaakt met honing, koffie en verwarmende kruiden zoals kaneel en kruidnagel. Je vindt het gemakkelijk in koffiehuizen en cafés in heel België. We raden je aan om een koffie en een stuk pom koek te nemen als je ‘s middags een opkikkertje nodig hebt tijdens je ontdekkingstocht.

8. Stoemp

Stoemp is de Belgische versie van aardappelpuree en staat op veel Belgische eettafels. Het is geen gewone puree, maar bestaat uit aardappelpuree, boter en/of room en andere groenten zoals boerenkool, selderij, uien en wortelen. Stoemp kan worden gegeten als bijgerecht of als hoofdgerecht, geserveerd met dikke worstjes en een gebakken ei.

9. Waterzooi

Waterzooi is ontstaan in Vlaanderen – het Nederlandstalige gebied in het noorden van België – in de 18e eeuw en is een romige en comfortabele stoofpot die perfect is om te eten op een koude winteravond. Het wordt gemaakt met kip of vis, groenten en een dikke bouillon van bouillon, room, boter en eidooiers. Waterzooi wordt meestal geserveerd met warm brood en boter om de bouillon op te dweilen.

10. Carbonnade Flamande

Carbonnade Flamande, of Vlaamse stoofpot, is een rijke eenpansstoofpot van bier en rundvlees uit Vlaanderen. Het wordt enkele uren op laag vuur langzaam gekookt zodat het vlees mals wordt en smelt in je mond. Het wordt meestal geserveerd met frietjes, gekookte aardappelen of brood, en een glas Belgisch bier.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
Scroll to Top